Cum se manifestă astmul

Astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii care poate afecta grav calitatea vieții unei persoane. Această tulburare inflamatorie a plămânilor poate varia în severitate și se manifestă prin simptome specifice. În acest articol, vom explora cum se manifestă astmul și cum poate fi gestionat eficient.

Simptomele astmului

Astmul poate avea o gamă variată de simptome, care pot varia în intensitate de la persoană la persoană. Iată câteva dintre cele mai comune manifestări ale astmului:

 • Tuse uscată: Tusea persistentă, mai ales noaptea sau dimineața, este un semn frecvent al astmului.
 • Dispnee: Dificultatea în respirație sau senzația de lipsă de aer poate apărea în timpul efortului sau chiar în repaus.
 • Respirație șuierătoare: Sunetele respiratorii șuierătoare sau stridente pot fi auzite atunci când o persoană cu astm inhalează și exhalează.
 • Presiune în piept: Un sentiment de presiune sau constricție în zona pieptului poate fi resimțit.
 • Episoade acute de exacerbare: Astmul poate duce la episoade acute de agravare a simptomelor, cunoscute sub numele de „atacuri de astm”. Acestea pot necesita tratament imediat.

Cauzele astmului

Astmul este o boală complexă și multifactorială, iar cauzele exacte nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, există anumiți factori care pot contribui la dezvoltarea astmului:

 • Predispoziție genetică: Persoanele cu istoric familial de astm prezintă un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.
 • Expunerea la alergeni: Alergenii precum polenul, acarienii din praful de casă și blana animalelor pot declanșa simptomele astmului la persoanele sensibile.
 • Infecțiile respiratorii: Infecțiile virale sau bacteriene pot agrava astmul sau pot declanșa simptomele la cei predispuși.
 • Expozitia la iritanți: Fumul de țigară, poluarea aerului sau substanțele chimice iritante pot provoca sau agravare simptomele astmatice.
 • Factori emoționali: Stresul și anxietatea pot contribui la apariția simptomelor astmului.

Diagnosticul astmului

Diagnosticul astmului se bazează pe istoricul medical al pacientului, simptomele raportate, examinarea fizică și teste specifice. Un test frecvent utilizat pentru a evalua funcția pulmonară este spirometria. Aceasta măsoară cantitatea de aer pe care o poate expira o persoană și cât de repede o poate face.

Tratamentul Astmului

Tratamentul astmului este conceput pentru a controla simptomele și a preveni agravarea lor. Acesta poate include:

 • Medicamente de uz inhalator: Inhalatoarele cu corticosteroizi sau bronhodilatatoare sunt adesea prescrise pentru a deschide căile respiratorii și a reduce inflamația.
 • Evitarea factorilor declanșatori: Pacienții sunt sfătuiți să evite alergenii sau iritanții care le provoacă simptomele.
 • Plan de acțiune: Mulți pacienți cu astm dezvoltă un plan de acțiune în colaborare cu medicul lor pentru a ști cum să gestioneze atacurile de astm.
 • Stil de viață sănătos: Menținerea unui stil de viață sănătos, inclusiv exercițiile fizice regulate și o alimentație echilibrată, poate ajuta la controlul astmului.

Faq despre astm

1. Ce este un atac de astm?

Un atac de astm este o exacerbare bruscă a simptomelor astmului, care poate duce la dificultăți semnificative în respirație. Este adesea necesară administrarea imediată a medicamentelor pentru a calma inflamația și a deschide căile respiratorii.

2. Astmul poate fi vindecat?

Astmul este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că nu poate fi vindecat în mod definitiv. Cu toate acestea, simptomele pot fi controlate eficient cu tratament adecvat, permițând persoanelor să ducă o viață activă.

3. Pot copiii dezvolta astm?

Da, astmul poate apărea la orice vârstă, inclusiv în copilărie. De fapt, astmul infantil este destul de comun și poate fi gestionat cu succes cu tratament și măsuri preventive adecvate.

4. Ce trebuie să fac în timpul unui atac de astm?

În timpul unui atac de astm, este important să urmați planul de acțiune stabilit cu medicul dumneavoastră. Utilizați inhalatorul prescris și căutați ajutor medical dacă simptomele nu se ameliorează.

5. Pot continua să fac exerciții fizice dacă am astm?

Da, exercițiile fizice moderate pot fi benefice pentru persoanele cu astm, cu condiția să fie respectate recomandările medicului și să se utilizeze inhalatoarele înainte de efort.

Astmul poate afecta viața cotidiană, dar cu gestionarea adecvată, majoritatea persoanelor cu astm pot duce o viață activă și sănătoasă. Este esențial să consultați un medic pentru diagnostic și tratament personalizat.

Vezi și:

Photo of author

Peragov

Lasă un comentariu