Cum se manifestă gripa

Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă cauzată de virusurile gripale. Acest virus poate afecta grav sistemul respirator și poate duce la complicații serioase dacă nu este tratat corespunzător. În acest articol, vom explora cum se manifestă gripa și ce simptome să fim atenți pentru a putea recunoaște boala.

Simptomele gripelor

Simptomele gripale pot varia de la ușoare la severe și pot apărea brusc. Iată cele mai comune simptome ale gripei:

 • Febră: Gripa este adesea însoțită de febră înaltă, care poate depăși 39 de grade Celsius.
 • Tuse: Tusea uscată sau productivă poate fi un simptom comun al gripei.
 • Dureri musculare: Acest simptom este adesea descris ca o senzație de slăbiciune generală și dureri în corp.
 • Frison: Frisonul sau tremuratul poate apărea din cauza febrei ridicate.
 • Obosire: Persoanele cu gripă se pot simți extrem de obosite și epuizate.
 • Dureri de cap: Durerile de cap sunt frecvente în timpul unei infecții cu gripă.
 • Dureri de gât: Durerea sau iritația în gât poate fi un alt simptom al gripei.
 • Rinoree: Unele persoane pot avea secreții nazale și congestie nazală.
 • Strănut: Strănutul frecvent poate fi un simptom al gripei, mai ales la copii.

Este important de menționat că simptomele gripei pot fi asemănătoare cu cele ale răcelii comune, dar gripa are tendința de a fi mai severă și poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonia.

Cum se răspândește gripa

Gripa se răspândește în principal prin picăturile de salivă expulzate în aer când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește. De asemenea, este posibil să te infectezi atunci când atingi o suprafață contaminată cu virusul gripal și apoi îți atingi gura, nasul sau ochii.

Este important să iei măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea gripei. Spălatul frecvent al mâinilor cu apă și săpun, evitarea contactului strâns cu persoanele bolnave și vaccinarea antigripală sunt modalități eficiente de a reduce riscul de infectare.

Ce Este Răceala?

Răceala este o altă afecțiune respiratorie care poate fi confundată uneori cu gripa din cauza simptomelor asemănătoare. Cu toate acestea, răceala este cauzată de un grup diferit de virusuri și are simptome mai ușoare în general. Simptomele răcelii pot include:

 • Tuse ușoară
 • Stare generală bună
 • Durere în gât ușoară
 • Nazalitate
 • Sneezing (strănut)

În general, răceala nu duce la complicații grave și se vindecă de obicei în câteva zile sau săptămâni.

Concluzie

Gripa este o afecțiune respiratorie serioasă care poate provoca simptome severe și complicații grave. Este important să recunoaștem simptomele gripei pentru a putea solicita tratamentul potrivit și pentru a evita răspândirea bolii. De asemenea, trebuie să ne amintim că răceala și gripa sunt două afecțiuni diferite, cu simptome distincte și severități variate.

Faqs despre gripă

Care este cel mai bun mod de a preveni gripa?

Cel mai bun mod de a preveni gripa este prin vaccinarea antigripală anuală. De asemenea, trebuie să spălați frecvent mâinile, să evitați contactul cu persoanele bolnave și să acoperiți gura și nasul atunci când tușiți sau strănutați.

Cât timp durează gripa?

Durata gripă poate varia, dar simptomele obișnuiesc să dureze între 7 și 10 zile. Cu toate acestea, poate dura mai mult timp până când vă simțiți complet refăcut.

De ce gripa este periculoasă?

Gripa poate fi periculoasă deoarece poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonia, care poate pune viața în pericol. De asemenea, gripa se răspândește ușor și poate afecta un număr mare de persoane într-un timp scurt.

Care sunt simptomele comune ale gripei la copii?

Simptomele comune ale gripei la copii includ febră, tuse, dureri musculare, oboseală, dureri de cap și iritație în gât. Copiii pot prezenta și rinoree și strănut.

Vezi și:

Photo of author

Robert

Lasă un comentariu